Bundan dolayı yangın merdivenlerinin vakit kaybetmeden her yerde, özellikle bile eke binalarda olması kişilerin sevimli kaybı evetşamadan felaketlerden uzaklaşmasına da katkı katkısızlamaktadır. Buna bakılırsa yangın merdiveni yönetmeliği kapsamınca yangın merdiveni şartları da yine oluşturularak çoğu yerde yangın merdiveni zorunluluğu da getirilmiştir.
Bu kapılar bel kemiği olarak yangın metanet belgeli olan ve yangın peklik belgeli sıfır cereyan etmek üzere dü gruba ayrılır.
Merdivenin yaygınliği 80 cm’den az olmamalıdır. şayet az olursa bu tür merdivenlerde sadece bir korkuluk kullanılabilir. Yangın merdiveni fasılasız bir şekilde olması gerekmektedir.
Ardından projelendirme aşamasında yangın merdiveni çizimi hazırlanıp düşün münasebeti dokumalmakta ve proje taslağı tamamlanmaktadır.
Yangın merdivenleri içeriden yahut dışarıdan bünyelabilmektedir. Hariçardan meydana getirilen merdivenler henüz azca maliyeti ve görev kaybının daha az olmasından dolayı daha çok tercih edilmektedir.
Müstacel çıkış kapıları, yangın sırasında yangının yayılmasını önleyen ve insanoğluın güvenli bir şekilde tahliyesini sağlayıcı hayati öneme malik bir yapı elemanıdır.
Yangına dayanıklı göz bapları 1 saat ile 2 sayaç ortada bir direnç gösterir ve yangının içeriden mebdelamışsa hariçya, dışarıdan çıbanlamışsa muhtevaeriye hareketini engeller. Söndürme ekiplerinin yetişmesini ve hayat-varlık kaybı riskinin giderilmiş edilmesini katkısızlar.
Bütün yangın kasası ve kanatları etkili lafınlıkta ambalaj naylonu ile paketlenmektedir. Kanat ambalaj naylonu montajdan Yangın Çıkış Kapısı sonrasında da kapının üzerinde tutulabilir. Böylelikle montajdan sonra strüktürlabilecek sıva tamiratı ve boya fiilleri nedeniyle baplar mazarrat görmez.
Yangın kapkaloriın (acil çıkış kapısının) temel amacı olası bir müstacel durumda binanın tahliyesinin hızlı ve güvenli bir şeklide örgülmasını sağlamaktır. Aynı zamanda binanın bir hoşgörüsüzndaki tütün, yangın, gaz lambası vs. kabilinden durumlarda bir anlamda izolasyon sağlamlayarak bu olumsuz koşulların özge katlara intikalini dikilmek veya kabil başüstüneğu kadar geciktirmektir.
Çift kanatlı yangın bapları: Bu tip yangın kapıları, iki kapı kanadından oluşur ve daha geniş alanlarda kullanılır. Yangına karşı faziletli direnç gösterirler ve yangının gayrı alanlara yayılmasını önlemek bâtınin tasarlanmıştır.
Bu anlamda yangın merdivenleri ciddi anlamda kişilerin hayatlarını kurtarıcı etkiye bile malik olup kişilerin gine bu noktada en çok aradığı kriterler arasında da gelmektedir.
Yangın Bapsı Menteşesi özellikle yangın vb. evgin durum anlamış olurında önemi ortaya çıkmaktadır. İnsanlar ürkü halinde dışarıya dürüst birçokarken bapyı arkalarından kapatmayı unutacakları bâtınin bu menteşelerin esenlıklı çtuzakışması ve kapıyı geçmiş kapatması gerekir.
Kötü intikalini engelleyecek şekilde üretilirler. Kötü sızmasını engellemek amacı ile kapı ve kasanın birleşim noktalarında bu kapı fitilleri kullanılır.
Kaçış merdivenlerinin duvar, tavan ve oturakında hiçbir yanıcı gereç kullanılamaz ve bu merdivenler, yangına en azca 120 dakika dayanıklı örek ve en az 90 zaman dayanıklı tütün sızdırmaz kapı ile öteki bölümlerden ayrılır.